Tuesday, June 21, 2011

1.000.000 Στιγμές..

Πρόσφατα απέκτησα ένα e-book reader. Και σαν σεσημασμένος βιβλιοφάγος σαν πρώτη επιλογή σκέφτηκα να δω τι δωρεάν βιβλία θα μπορούσα να βρω. Μετά από πολλές ανακαλύψεις ανάμεσα σε κλασσικούρες, αρχαιοελληνικές κωμωδίες και αμερικάνικες νουβέλες βρήκα ένα βιβλίο που φαινόταν αρκετά υποσχόμενο. Υπόψιν ότι είναι τη στιγμή που τα γράφω αυτά είναι "καλοκαίρι" στην Ολλανδία, δηλαδή 10-15 βαθμούς, συννεφιές και δεν λέει να σταματήσει να βρέχει! Αλλά και να μην έβρεχε, το μπάνιο στις λίμνες ή ποτάμια που κάνουν οι ντόπιοι δεν είναι και πολύ του γούστου μου. Οπότε χρειαζόμουν κάτι να ξεχαστώ όσο να'ναι.
Χμ.. ξεφύγαμε λίγο. Το βιβλίο που ανακάλυψα λοιπόν ήταν το 1.000.000 στιγμές του Μιχάλη Φουντουκλή.

Σύμφωνα με την περιγραφή στο οπισθόφυλλο:
1.000.000 στιγμές είναι πολλές στιγμές. Στιγμές χαράς, στιγμές λύπης. Στιγμές έρωτα, απόγνωσης, φόβου, μανίας, κατάθλιψης, ελπίδας, κίνησης, στάσης. Στιγμές αναμονής, στιγμές πόνου, γέλιου, στιγμές κρύου, ζέστης, βροχής, συννεφιάς, ήλιου, πάγου, στιγμές με όνειρα, στιγμές με κέφι και χαρά, με αυτοσαρκασμό, με όρεξη για αυτοκριτική και βελτίωση. Στιγμές ανάλαφρες, στιγμές βαριές και ασήκωτες, στιγμές που όλα μοιάζουν ξένα και άλλες που όλα μοιάζουν παλιά και γνώριμα. Στιγμές βασιλικές και στιγμές να ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί. Στιγμές από μια τυχαία χρονιά, έξι τυχαίων φοιτητών. Στιγμές απ’ τον Πέτρο, τον Ανέστη που αργότερα έγινε Αλέξανδρος ή Άλεξ, ή Αλεξάκης για τους φίλους, απ’ τον Αποστόλη ή Τόλη ή Τρολ, στιγμές από τα 3Φ, τη Φένια, τη Φαίη και τη Φανή. Στιγμές από τον Κύριο Καρπούζη, τον Καβάτζα, το Λύκο, τη Γατούλα, τον Μπάμπη το σουβλατζή, τον Φρανς, τη Φραντζέσκα, την κυρα-Στέλλα, τον Φριτζ, τον κυρ-Θύμιο και τις χορεύτριες τάνγκο της Σιγκαπούρης. Στιγμές που στο σύνολό τους μιλούν για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία, τα όνειρα, την αυτοεκτίμηση, την πίστη και την ελπίδα, το θάνατο αλλά και την ανθρώπινη ψυχή. Όλες μαζί δημιουργούν μια εικόνα, που αν είμαστε τυχεροί θα μπορούμε γέροι πια να χαζεύουμε στον ουρανό, καθώς τα χρόνια θα σβουρίζουν γύρω μας. Και εμείς θα είμαστε αργοί και κουρασμένοι. Γιατί ένα εκατομμύριο στιγμές είναι πολλές στιγμές..
Πολύ ευχάριστο βιβλίο μπορώ να πω. Επιτέλεσε το σκοπό του και με το παραπάνω! Ένα βιβλίο που σε όλους μας θυμίζει τις 1.000.000 φοιτητικές στιγμές μας. Κυρίως ευχάριστες, αλλά και μερικές δυσάρεστες. Με μία δεμένη παρέα (έπρεπε να φτάσω στα μισά του βιβλίου για να μάθω να ξεχωρίζω τα 3Φ), πετυχημένες ατάκες και τραγούδια που όλως τυχαίως κάθε φορά πετυχαίνουν ακριβώς το κλίμα που επικρατεί. Προσωπικά μου άρεσε που σαν πόλη του έργου σκιαγραφείται η Πάτρα, καθώς εκεί πέρασα μέρος των μέχρι τώρα σπουδών μου, και ακόμα και με αλλαγμένα ίσως ονόματα μπορείς να αναγνωρίσεις διάφορα μέρη (ή και ανθρώπους!).

Για τους ξενιτεμένους μπορείτε να βρείτε το βιβλίο δωρεάν εδώ για ανάγνωση online ή κατέβασμα σαν pdf.
Για τους υπόλοιπους που σας αρέσει η μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, υπάρχει ως κανονικό βιβλίο στο βιβλιοπωλείο της Πρωτοπορίας.

Πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι σαν ενέργεια προώθησης για νέους συγγραφείς αυτό που έκαναν οι Βορειοδυτικές Εκδόσεις (να διαθέσουν κάποια βιβλία τους για δωρεάν ανάγνωση online) μου φαίνεται πολύ πετυχημένη ιδέα, και ελπίζω να αποδώσει τα μέγιστα.

3 comments:

  1. Islander, ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βορειοδυτικά!

    ReplyDelete
  2. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βορειοανατολικά (Διδυμότειχο) που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή φαντάρος! Μιχάλης Φουντουκλής

    ReplyDelete
  3. Χεχεχε. Δεν ξέρω πως με ανακαλύψατε. Φαντάζομαι βοήθησε ο Γούγλης.
    Εγώ σας ευχαριστώ για την ωραία πρωτοβουλία σας. Σκοπός της ανάρτησης ήταν περισσότερο να γράψω για κάτι που μου άρεσε με σκοπό να το προτείνω στους φίλους μου ή σε όποιον το δει παρά να κάνω κάποιο "review".

    Καλός πολίτης κ.Καρπούζη!

    --
    Χρήστος Κάργας

    ReplyDelete