Thursday, October 20, 2011

Τα Χαστουκόψαρα (Τα ποια;;)

Ομολογώ με το όλο λιώσιμο της διπλωματικής μου και διααααφορα άλλα το έχω παραμελήσει το blog μου τελευταία, αλλά μιας και μου το θύμισε μία ψυχή (με την οποία απ' ότι φαίνεται συμφωνούμε ότι διαφωνούμε για την ενδεχόμενη -και καλά- χρησιμότητα του Sex and the City στην ελληνική κοινωνία) να βάλω ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο βιβλίο, "Τα χαστουκόψαρα", του Λένου Χρηστίδη:

Κλείνω. Μάτια.Ανοίγω. Μυαλό.Τελειώνεις το σχολείο, λες να ησυχάσεις απ΄όλους αυτούς που σου κάθονται στο σβέρκο και σου λένε τι να πιστεύεις, τι να γνωρίζεις, τι να σκέφτεσαι, τι να μαθαίνεις και πώς να το μαθαίνεις. Ξυπνάς το πρωί, πας στη δουλειά κι είναι διάφοροι τύποι που σου λένε τι να κάνεις, πώς να φέρεσαι, πώς να ντύνεσαι, πώς να είσαι, για να βγάλουν εξαιτίας σου -και με την ανοχή σου- περισσότερα λεφτά, είναι τ΄Αφεντικά. Γυρίζεις στο σπίτι, φωνάζουν οι γονείς, βουίζουν τ΄αυτιά σου, σου λένε θα πεθάνουν, εσύ θα τους πεθάνεις, αν δε μάθεις να φέρεσαι, να ντύνεσαι, να σκέφτεσαι, να είσαι όπως θέλουν Αυτοί. Πας στους φίλους σου, μία απ΄τα ίδια, όλο τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια, τρέχουμε και δε φτάνουμε, όλοι μαζί, γύρω γύρω όλοι και στη μέση εμείς. Πας στα μπαρ, βαριέσαι που ζεις, δυνατή μουσική, την αγνοείς, δεν έχει στίχους, δεν έχει κέφι, δεν έχει διέξοδο, σου λέει να χορεύεις, μόνο να χορεύεις, να κάθεσαι σαν μαλάκας χωρίς να μιλάς, μόνο να χορεύεις και να κοιτάς, να κοιτάς, να κοιτάς, να κοιτάς, τις γκόμενες, χαμένες τελείως, κοιτάνε σαν χαζές, τι φταίνε κι αυτές; το παίζουνε κάτι που δεν θα γίνουν ποτέ, πώς θα γίνει να βρεις μια γυναίκα που να μην κοιτάει σαν χαζή; ο έρωτας τι είναι; είναι να φέρεσαι σαν χαζός, όχι να είσαι. Χαμόγελα ψεύτικα, ματιές από μακριά, μπούτια, βυζιά, χείλια υγρά, όλο υποσχέσεις, μηδέν προοπτικές, μηδέν ηθικό, για να πλησιάσεις στα δέκα μέτρα θες μια ντουζίνα προφυλακτικά.
Έχει και συνέχεια, αλλά προτείνω να το διαβάσετε για να καταλάβετε.

Υ.Γ. Όχι, το υπόλοιπο βιβλίο δεν είναι έτσι αμπελοφιλοσοφικό. Είναι πιο μυθιστορηματικό και περιπετειώδες. Αλλά αυτό κεφάλαιο είναι αδιαφιλονίκητα απίστευτο.